România a ajuns într-o fundătură de unde nicio măsură nu o mai poate scoate, a afirmat, ieri, în cadrul unui seminar pe fiscalitate, Sven-Joachim Irmer, director pentru România şi Republica Moldova al Fundaţiei Konrad Adenauer, făcând referire la sistemul de contribuţii din sănătate.
Potrivit domniei sale, într-o economie de piaţă, contribuţiile sociale trebuie separate de sistemul de taxe şi impozite.
Ţara noastră a ajuns la "performanţa" să aibă 113 taxe, impozite şi contribuţii, cu care "nimeni nu se poate descurca".
"Chiar şi cel mai bun platnic poate omite o asemenea taxă", subliniază Irmer, adăugând că ar trebui să avem o politică fiscală transparentă, care să ia în considerare şi viitorul ţării.
* Marinescu, MFP: "Avem nevoie de 10-15 ani pentru impozitarea clădirilor la valoarea de piaţă"
Ţara noastră are nevoie de 10-15 ani pentru a putea aplica un sistem de impozitare a clădirilor la valoarea de piaţă, potrivit lui Gheorghe Marinescu, şeful Serviciului Impozite şi Taxe Locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Domnia sa a subliniat că acest mod de taxare nu este posibil întrucât proprietăţile nu sunt înregistrate la Cadastru decât în proporţie de 20%.
În aceste condiţii, sistemul de impozitare a clădirilor va rămâne neschimbat anul viitor, însă din 2015 proprietăţile ar putea fi impozitate în funcţie de destinaţie, nu de suprafaţă, aşa cum este în prezent.
Experţii Fondului Monetar Internaţional au discutat, în septembrie, timp de două săptămâni, la Bucureşti, pe marginea acestui sistem de impozitare, cu reprezentanţii MFP şi cu cei de la Agenţia Naţională de Cadastru şi de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, experţii FMI propunând, iniţial, trecerea la un sistem bazat pe valoarea de piaţă a clădirilor.
Modificarea modalităţii de impozitare a clădirilor va avea