Proiectul de modificare a Legii Sănătăţii prevedea iniţial excluderea unităţilor spitaliceşti private de la posibilitatea decontării serviciilor
Ulterior, ministerul a revizuit articolul care prevedea sistarea decontărilor
Ministerul Sănătăţii a încercat încă o dată să sisteze decontarea serviciilor medicale oferite în spitalele private de către CNAS. Proiectul de modificare a Legii Sănătăţii, publicat pe site-ul instituţiei, prevedea iniţial excluderea unităţilor spitaliceşti private de la posibilitatea decontării din asigurări sociale de sănătate sau de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătăte, potrivit informaţiilor transmise Curierului Naţional de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice - Palmed.
Joi însă, în urma discuţiilor avute cu Palmed, proiectul de lege a fost modificat, iar articolul care prevedea sistarea finanţării a fost refăcut.
"Legea era iniţial redactată astfel încât nici spitalele publice, prin secţiile private şi compartimentele cu paturi private, şi nici spitalele private să nu poată deconta serviciile spitalelor private", a declarat, pentru Curierul Naţional, Eduard Dobre, director executiv al Palmed.
La începutul anului, Ministerul Sănătăţii a anunţat că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie 2013, va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.
Ce s-ar fi întâmplat dacă se sistau decontările?
Conform Palmed, dacă s-ar fi aplicat o astfel de măsură libertatea de alegere a unităţilor spitaliceşti în care se pot trata contribuabilii ar fi fost în mod iremediabil afectată.
Bugetul de stat ar fi fost şi el afectat, iar rata şomajului ar fi crescut. Reprezentanţii Palmed afirmă că sistarea decontărilor ar fi pus la ieşirea d