Succesul sau eşecul unei căsătorii poate depinde de structura genetică a partenerilor, potrivit unui nou studiu realizat de psihologii americani. Ei cred că o genă implicată în reglarea serotoninei, aşa numitul „hormon al fericirii”, poate prezice cât de mult sunt afectate relaţiile personale de emoţii
Studiul ar putea fi primul care să facă o legătură între genetică, emoţii şi satisfacţia maritală, potrivit cercetătorilor. E adevărat că de multă vreme unii oameni spuneau că secretul unei căsnicii fericite este compromisul sau faptul de a nu merge niciodată la culcare supărat pe partenerul de viaţă, numai că psihologii americani au altă părere. Ei susţin că un mariaj reuşit poate depinde de ADN-ul partenerilor.
Cercetătorii au găsit o legătură între satisfacţia în cadrul relaţiei şi o variantă de genă cunoscută sub numele de 5-HTTLPR. Toţi oamenii moştenesc o copie a acestei gene de la fiecare părinte.
Participanţii la studiu cu două gene de acest tip mai scurte s-au dovedit a fi cei mai nefericiţi în căsniciile lor, când au avut o serie de emoţii negative, precum furie şi dispreţ, şi cei mai fericiţi când au fost resimţite emoţii pozitive, precum umor şi afecţiune.
În schimb, cei cu una sau două gene lungi au fost mai puţin deranjaţi de emoţiile din căsniciile lor.
Noile cercetări nu înseamnă că acele cupluri cu diferite variante ale acestei gene sunt incompatibile, au precizat cercetătorii. În schimb, studiile sugerează că cei care au două astfel de gene scurte prezintă mai multe probabilităţi să prospere într-o relaţie bună şi să sufere într-una rea.
Rezultatele studiului, care a analizat genotipurile a mai mult de 100 de persoane căsătorite şi a observat cum interacţionează acestea cu partenerii lor de-a lungul timpului, au arătat acest lucru, spun psihologii.
Participanţii la studiu aparţin unui grup de 156 de cupl