După o zi de teorie şi două de practică (7-9 octombrie) făcută cu medicii prezenţi la cea de-a doua ediţie a cursului de chirurgie pediatrică minim invazivă organizat la Craiova, de Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cei doi profesori experţi în acest domeniu, francezul Jean-Stéphane Valla (64 de ani) şi belgianul Henri Steyaert (56 de ani), au plecat cu o impresie bună despre oraş şi medicii din România.
Dacă Steyaert, şeful Departamentului de chirurgie pediatrică de la HUDERF (Spitalul Universitar de Copii „Reine Fabiola“) din Bruxelles, este deja o prezenţă obişnuită pentru mediul universitar din Bănie, fiind implicat într-un parteneriat cu Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, pentru profesorul Valla sosirea în România a fost o premieră. Şef din 1994 al Departamentului de chirurgie pediatrică de la Spitalul „Lenval“ din Nisa, unul dintre cele mai moderne stabilimente medicale din lume (practic un hotel cu vedere la mare, aici alegând să nască Angelina Jolie), Jean-Stéphane Valla este cel care a promovat şi dezvoltat acest tip de chirurgie, putând fi considerat părintele laparoscopiei pediatrice.
Cu bunul lui prieten şi colaborator Henri Steyaert alături, profesorul Valla a acceptat destins dialogul cu Gazeta de Sud. Nu a apucat să-şi facă o părere despre sistemul medical românesc, dar susţine, din ce a văzut acum la Craiova şi mai înainte la clinica sa din Nisa, unde au făcut stagii unii medici olteni, că doctorii români sunt foarte buni, iar infrastructura spitalicească nu se ridică la nivelul lor.
GdS: Cum de aţi acceptat să veniţi în România?
Jean-Stéphane Valla: Este pentru prima oară când vin în România, e adevărat, deşi am primit numeroase invitaţii până acum. Dar iată că anul acesta s-au şi concretizat, graţie şi prietenului meu Henri Steyaert, care este obişnuit cu ţa