Dupa ce in iunie-iulie 2012 atat porumbul, cat si graul au inregistrat cresteri de pret abrupte si semnificative, ulterior, in ultima parte a anului trecut, ambele marfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi in 2013, a declarat Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania.
„Totusi, in timp ce cotatia porumbului a scazut inclusiv luna trecuta (pana la minimul ultimilor 3 ani), pretul graului a marcat o crestere in trimestrul al treilea al acestui an (cca 3,6% apreciere la sfarsitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinta s-a mentinut si in prima decada a lunii octombrie. Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent insa, cotatiile graului si porumbului au scazut consistent pe pietele internationale”, a aratat Silviu Pojar.
Astfel, pretul graului a coborat cu cca 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la inceputul lui 2013, iar cotatia porumbului a marcat la sfarsitul lunii trecute o scadere de 37% fata de valoarea sa din ianuarie.
Pretul porumbului a scazut in 2013 pe baza asteptarilor unei recolte globale in crestere substantiala si in contextul in care cererea pentru porumbul american (SUA fiind cel mai mare producator de porumb din lume) este in scadere in acest an.
In ceea ce priveste graul, estimarile privind productia au fost, in general, pozitive, reflectand recolte peste asteptari in Europa; in ultima perioada insa, pretul graului a fost sustinut de temerile ca ploile abundente din Rusia si Ucraina vor afecta viitoarele recolte.
Cotatia orezului a variat putin pana in prezent pe anul in curs (o scadere de cca 0,6% per ansamblul primelor noua luni). "Merita precizat insa ca, daca in primele doua trimestre din acest an am asistat la usoare aprecieri ale pretului orezului, in cel de-al treilea trimestru cotatia orezulu