La Spitalul Clinic CFR din Cluj funcţionează, de ani de zile, adevărate "bombe cu ceas". Centralele termice care încălzesc întregul spital şi apa din instituţia medicală sunt vechi de 50 de ani. Medicii recunosc că stau cu inima cât un purice în fiecare iarnă. Paradoxal, spitalul are în dotare un sistem de cetral nou-nouţ, "o bijuterii a tehnicii" după cum o numeşte conducerea instituţiei, care stă degeaba. Iar asta din cauza lipsei fondurilor pentru ca reţeaua să fie schimbată în întreg spitalul.
La subsolul spitalului funcţionează două dintre cele trei cazane care sunt vechi de aproape 50 de ani. Mai precis, acestea funcţionează din 1965. "Funcţionează doar datorită unor <
Până anul trecut, toate cele trei cazane au fost puse în funcţiune, însă anul acesta unul dintre ele a cedat complet. "Odată ce vom avea bani să schimbăm reţelele le vom demola, pentru că instalaţia de aici e <
În ceea ce priveşte noua centrală, aceasta a fost achiziţionată în 2008, cu bani de la Ministerul Transporturilor, bani care însă nu au acoperit şi costurile de instalare. Astfel, spitalul a fost nevoit să efectueze lucrarea în valoare de aproximativ 300.000 de lei din fonduri proprii. Banii n-au ajuns însă şi pentru schimbarea reţelei.
"Centrala termică nouă a spitalului nu e racordată la spital pentru că lipsesc reţelele care fac legătura între centrală şi secţie. Din lipsa fondurilor nu am putut continua lucrările. Dacă ar funcţiona ar însemna un randament mărit, consum de gaz şi apă mai puţin. Centrala s-ar amortiza într-un timp foarte scurt", a declarat şeful serviciului tehnic al spitalului, Ion Voinea.
"Banii sunt vitali