A venit recent în România Cecelia Ahern, scriitoare irlandeză deja cunoscută la noi, cu o serie de autor la Editura All. La 32 de ani se bucură de succes imens, cu romane apărute în 46 de ţări, cu 15 milioane de exemplare vândute. În 2013 traducerea ei a ajuns „la zi” şi la noi, fiind publicate ultimele două romane – Întâlnire cu viaţa şi O sută de nume, sărbătorind, într-un fel, venirea scriitoarei la Bucureşti.
Cecilia Ahern pare să iubească formula „anul şi romanul”, impusă de Amélie Nothomb în spaţiul literar francez, care, de la debutul din 1992, animă an de an, în fiecare toamnă aşa numita „la rentrée littéraire” cu un nou roman. Amélie Nothomb scrie doar romane mici, multe vin dinspre zona propriei biografii. Însă autoarea irlandeză construieşte romane zdravene, cu intrigă complexă şi personaje interesante, în evoluţie.
Se deosebeşte de Amelie Nothomb şi prin altceva, introduce în fiecare un mister, un strop de magie, zgândărindu-l pe cititor, se apropie prin alunecarea spre fantastic de alt autor francez – Marc Lévy. Dar nu un fantastic tenebros, ci unul ce-l ademeneşte pe cititor să se proiecteze în respectiva întâmplare, să creadă, inevitabil, că ar fi putut trăi aşa ceva, să imagineze cum ar fi reacţionat.
Exact aşa se întâmplă şi în penultimul roman – Întâlnire cu viaţa: Lucy Silchester ajunge la o răscruce a propriei vieţi, spune poveşti familiei ca să-şi ascundă eşecul. Pretinde că şi-a părăsit iubitul, fiindcă legătura lor intrase in impas, că a demisionat în semn de refuz faţă de politica firmei. Doar că adevărul ascuns îndărătul minciunilor îl ştie cineva, îi cere printr-un şir de scrisori să înfrunte realitatea.
Acel cineva, un bărbat prea puţin atrăgător sau impresionant, cu aer nefericit şi neglijent, nu este altcineva decât Viaţa ei. În mod evident, există o concordanţă între viaţa eroinei şi personificarea ei într-u