Deputatul Petru Movila sustine ca “filiala ieseana a Institutului Cantacuzino nu a prezentat niciodata un interes real pentru Ministerul Sanatatii si nici pentru conducerea institutului de la Bucuresti, acest lucru acest lucru fiin dovedit de faptul ca MS si-a aratat disponibilitatea de a ceda una din cladirile filialei iesene Spitalului Clinic „C.I. Parhon”, ba chiar solicitand sa preia toate activele si sa asigure si paza”.
“Consider ca Spitalul Parhon este unul dintre cele mai importante spitale din Iasi si salut decizia conducerii de dezvoltare si extindere, insa, in acest caz, consider ca activitatea care se desfasura la Iasi, la Cantacuzino, este de interes national si ca trebuiau cautate in continuare solutii. Cred ca desfiintarea filialei a fost un act voit, premeditat, mai ales in conditiile in care Institutul de Bioresurse Alimentare a avizat pozitiv producerea de Orostim, supliment alimentar, de pe urma caruia filiala ieseana isi putea acoperi cheltuielile. Intr-un an de zile, nimeni de la MS si nici de la conducerea Institutului nu a venit la Iasi sa analizeze situatia reala a filialei, sa discute cu angajatii sau sa constate in ce stare se afla utilajele. Daca intr-adevar erau interesati de situatia de aici si daca intr-adevar doreau sa o salveze, cautau solutii, mai ales pentru ca sunt cateva variante si optiuni viabile si la acest moment, in ceasul al doisprezecelea.
Nu sunt multe tari in Europa care se pot lauda cu astfel de institute de cercetare, insa, la noi, acest lucru inseamna prea putin. Faptul ca institutul iesean ar putea produce mai rapid si mai ieftin produse, in comparatie cu producatorii mondiali de medicamente, ar trebui sa fie cel mai puternic argument pentru ca institutul sa existe si sa fie repus in functiune pentru a putea asigura o unitate de productie eficienta si functionala. Institutul Cantacuzino, cu stricta r