Prezent la Cluj pentru a se întâlni cu studenţii francezi, Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a spus că ţara noastră a făcut mari investiţii pentru securizarea frontierelor, în special a celor aeriene, şi că acest aspect trebuie adus în discuţie şi explicat pentru a se lua decizia finală în privinţa aderării României la spaţiul Schengen.
"Problema aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este pur tehnică, iar decizia în privinţa aderării nu aparţine Franţei, ci ansamblului de ţări din Uniunea Europeană", a spus Philippe Gustin, citat de agerpres.ro.
În ceea ce privesc comunităţile rome, ambasadorul francez a punctat că aceasta este o problemă "atât europeană, cât şi românească", iar fondul chestiunii se referă la "a trăi împreună".
"Românilor nu le place să se spună că romii sunt români. Iar romii au şi ei o problemă în a accepta să fie români. Cum să fie realizat acel 'să trăim împreună' ? În Franţa este acelaşi lucru în privinţa populaţiei rome. Este de lucru pentru a realiza integrarea şi educarea comunităţii rome. Nu se poate rezuma totul la o baghetă magică. Sunt subiecte complicate, care durează de ani. Trebuie să avem politici echilibrate, politici de incluziune socială, în România, Bulgaria, Ungaria, Franţa", a mai declarat Gustin.
Diplomatul crede că "un rol extrem de important revine politicilor de destructurare a filierelor de traficanţi, pentru că azi cea mai mare parte a romilor care se află în Franţa sunt subiectul infracţiunilor de trafic de persoane, sunt exploataţi pentru a cerşi, fura, sau prostitua".
"Trebuie să se pună capăt acestor reţele care îi exploatează, pentru a putea apoi trece la măsuri de incluziune socială. Franţa este o ţară de primire pentru străini, cu o lungă tradiţie. Suntem o ţară de imigraţie, spre deosebire de România, care este de emigraţie. I-am integrat mereu pe străini, de-a