Cei care au încheiat, prevăzători, poliţe de asigurare pentru valori de peste 20.000 de euro, s-au trezit că li se oferă 5.000 de lei ca să renunţe la ele
Inundaţiile care au lovit în septembrie judeţul Galaţi îi chinuie şi acum pe oamenii din localităţile afectate. Casele le-au fost distruse, iar oamenii speră să primească bani de la Guvern să le repare, pentru a avea un acoperiş deasupra capului la iarnă.
Unii dintre cei afectaţi sunt, dintr-un punct de vedere, mai norocoşi. Au respectat legea şi şi-au asigurat locuinţele. Nu au avut însă timp să se gândească la despăgubiri imediat după tragicele zile din septembrie. Asiguratorii însă au fost mai prompţi şi i-au contactat pe cei care aveau poliţie. Scopul lor nu a fost însă să evalueze, aşa cum era normal, casele afectate, ci să-i păcălească pe oameni. „Au fost multe cazuri în care asiguratorii au venit şi le-au oferit oamenilor bani pentru a le răscumpăra poliţele. Iniţial li s-au oferit 5.000 de lei. Când s-au lovit de refuzul localnicilor au plusat şi au crescut sumele până la 7.000-8.000 de lei. Unii însă nu au acceptat tranzacţia şi ştiu că vor să îşi angajeze avocaţi pentru a-şi rezolva problema”, ne-a explicat Emil Dragomir, consilier local în comuna Slobozia Conachi.
5.000 de lei pentru o casă dărâmată
Într-o astfel de situaţie se află şi doamna Geta (numele este fictiv, pentru că oamenii vor să îşi păstreze anonimatul). Casa ei a fost afectată în proporţie de 75 la sută. „Mi-am făcut asigurare de 20.000 de euro, plus 2.000 de euro pentru bunurile din casă. Imediat după inundaţii m-au sunat şi mi-au oferit 5.000 de lei drept despăgubiri. Le-am explicat că nu am ce face cu această sumă şi i-am refuzat. La câteva zile m-au sunt din nou şi mi-au oferit 6.500 de lei. Cu banii aceştia pot cumpăra doar sobele distruse”, ne-a povestit femeia.
Când s-au lovit şi de al doilea re