Entuziasmaţi şi recunoscători după ce au tot auzit la televizor sau au citit prin ziare ca noul Cod Rutier le va permite să se urce băuţi la volan, câţiva buzoieni s-au şi grăbit să facă acest lucru, hotărâţi să le râdă în nas poliţiştilor care i-ar trage pe dreapta şi i-ar întreba dacă au băut.
Din cauza acestui exces de entuziasm, oamenii nu au aprofundat mai bine problema şi s-au luat după ce au înţeles de la televizor, majoritatea ştirilor pe această temă dând de înţeles că deja s-a dat liber la băut şi orice şofer are de acum înainte dreptul la un pahar de vin sau la o bere înainte de a pleca la drum. Nu s-au gândit că vechea lege a circulaţiei este încă în vigoare şi că problema paharului de vin la volan este doar o propunere ce încă nu a fost votată şi, prin urmare, nu poate fi pusă în aplicare, aşa că s-au urcat la volan după ce „gustaseră” ceva, convinşi că se încadrează în limitele legale de alcoolemie.
Este isprava a doi buzoieni depistaţi zilele trecute băuţi la volan, la scurt timp după ce majoritatea televiziunilor anunţaseră că şoferii vor avea dreptul la „un păhărel de ceva” şi prezentaseră fel şi fel de experimente pentru măsurarea gradului de alcoolemie. Ştiindu-se oameni în putere, cu antrenament la băutură, cei doi şi-au spus că îşi pot permite ceva mai mult decât celebrul pahar de vin, pe motiv că au o constituţie mai robustă, iar alcoolemia se ridică mai greu în cazul lor.
Au băut fiecare cât a considerat necesar, apoi au plecat la drum cu maşinile, fiind opriţi la un moment dat de echipajele de poliţie. Au aflat cu această ocazie că valoarea legală a alcoolemiei este în continuare 0,00 la mie, în timp ce ei aveau 0,44, respectiv 0,57 alcool pur în aerul expirat. Li s-a secoltat sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei, iar în final s-au ales cu dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului.
Ir