Scris de S.P.D. - În 18 octombrie 1716, Prințul Eugeniu de Savoya își făcea intrarea triumfală în cetatea Timișoarei. După 300 de ani, Asociația „Festivalul Baroc Timișoara” celebrează evenimentul istoric, cu o săptămână densă de evenimente culturale. Festivalul Baroc este organizat de Primăria municipiului în cadrul programului „Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii” – oraș candidat.
Festivalul Baroc Timisoara 2013 se desfășoară în perioada 14-20 octombrie. Evenimentul va începe luni, 14 octombrie, la ora 19:00, la Opera Națională Română din Timișoara, cu „Alegorie Baroc”, un spectacol de și cu Răzvan Mazilu, Andreea Gavriliu, Judith State; invitați, Incanto Quarteto și Horea Crișovan, moderator Robert Șerban.
Marți, 15 octombrie, Bastionul Theresia-Mansarda găzduiește, de la ora 18:00, conferința cu tema „Barocul Spaniol, Velázquez și Lope de Vega”, realizată de Asociația „Via Rumania” și prezentată de José Miguel Viñals, iar de la ora 19:00, un recital de muzică și poezie al studenților Universității de Vest, în program fiind cuprinse lucrări de J.S.Bach,A.Vivaldi,Pergolesi.
Miercuri, 16 octombrie, tot la Bastion, dr. Rodica Vârtaciu va susține de la ora 18:00 conferința cu tema „Barocul în Banat”, iar de la ora 19:00 va avea loc spectacolul cu piesa „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare, realizat de studenții facultății de teatru a UVT.
Joi, 17 octombrie, la ora 17:00, va avea loc inaugurarea Pavilionul de concerte din Parcul Botanic, acțiune inițiată de Agora TM 2050 și realizat de cluburile Rotary și Lions, pentru susținerea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală a Europei. În aceeași seară, la Bastion, dr. Gabriel Kelemen va susține conferința „Arhetipul orașului ideal Fluidopolis”, iar de la ora 19:00 Zoran Popovici va prezenta o „Reconstruire digitală a zidului de cetate”. La ora 19:30, în Piața Unirii