Sute de primari de oraşe şi sate vor protesta vineri, în faţa Guvernului şi a Parlamentului, cerând deputaţilor să voteze legea privind finanţele publice locale, care ar anula actualul sistem de transferuri pe criterii politice.
Reprezentanţii satelor, comunelor şi oraşelor din ţară vor veni mâine la Chişinău pentru a cere deputaţilor să voteze, în lectură finală, legea răspromisă privind finanţele publice locale, astfel încât aceasta să intre în vigoare începând cu 2014. Votată de Parlament în două lecturi şi amânată pentru a fi supusă unui alt vot în toamnă, acesta ar schimba sistemul de finanţare a administraţiilor locale din Republica Moldova, oferindu-le mai multă autonomie. „Nu este primul protest. Estimăm să vină peste 500 de oameni pentru că ţine de viitorul administraţiei publice locale. Edilii trebuie să fie stăpâni la ei acasă“, accentuează Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).
Astfel, potrivit specialiştilor, dacă până acum banii alocaţi satelor, comunelor şi oraşelor din ţară erau transferaţi prin administraţiile raionale, după votarea legii aceştia ar urma să fie transferaţi direct. Totodată, administraţiile vor primi transferuri după o formulă precisă, ceea ce-i va stimula pe aleşii locali să colecteze venituri proprii. Noua lege mai prevede şi un fond de compensare pentru localităţile care au de pierdut de pe urma implementării acesteia.
Fonduri după culoarea politică
Deocamdată, însă, realitatea este alta. „Noi în fiecare an acumulăm mijloace suplimentare la buget şi în următorul an suntem pedepsiţi. Primim mai puţin deoarece se consideră că putem să ne descurcăm. Bunăoară, dacă acum câţiva ani circa 70% din impozitul pe venit încasat de la salariaţi ajungea în bugetul local, ulterior cota a fost redusă la 40%, ca acum să primim doar 30%. Cimişlia este un oraş cu o industrie