Bancile centrale nu se pricep la afaceri cu aur. In orice caz, practica ultimilor ani arata ca ele cumpara cand metalul galben este scump si vand cand se ieftineste. Incepand din 2011, aceste institutii au achizitionat masiv aur, al carui pret nu a incetat sa scada. Prin urmare, valoarea rezervelor lor de aur s-a redus cu mai mult de 500 miliarde de dolari, scrie RBK Daily.
„De fapt, nimeni nu intelege cu adevarat pretul aurului, iar eu nu o sa ma prefac ca inteleg”, declara, in iulie, patronul Rezervei federale a SUA, Ben Bernanke. Daca omologii lui din alte tari ale lumii ar fi luat in serios aceasta afirmatie, nu ar mai investit, probabil, in aur. Pentru ca goana dupa metalul galben aduce numai pierderi in ultimul timp.
In prezent, subsolurile bancilor centrale adapostesc deja 18% din rezervele mondiale de aur. In 2012, respectivele institutii au cumparat 535 de milioane de tone de metal galben, cel mai ridicat indice incepand din 1964. Potrivit prognozei World Gold Council, pana la sfarsitul acestui an, bancile centrale isi vor spori rezervele de aur cu 350 milioane de tone, in valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari.
In septembrie 2011, pretul aurului a atins recordul de 1921,15 dolari/uncie. Si, chiar daca de atunci valoarea metalului galben a scazut cu 31%, bancile centrale au cumparat, in total, 884 tone de aur, conform datelor FMI. Rezultatul catastrofal al acestei politici: pe ansamblul lor, rezervele de aur ale bancilor centrale s-au ieftinit cu 545 miliarde de dolari, noteaza, la randul ei, agentia Bloomberg.