Azi, la 14.00 ora României, Academia Suedeză va anunţa câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură. Ca şi anul trecut, în topul caselor de pariuri se află scriitorul nipon Haruki Murakami.
La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel, cunoscutul inventator al dinamitei, a adăugat în testament dorinţa conform căreia imensa sa avere să fie oferită în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanităţii“. Un an mai târziu, după moartea sa, când testamentul a fost citit, această dorinţă a provocat o mulţime de controverse în Suedia, dar şi în restul lumii. Nici familia nu a fost de acord cu această decizie, de aceea a trebuit să treacă cinci ani până la decernarea primului Premiu Nobel, în anul 1901.
Un secret bine păstrat
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice ţară care a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistică“. Astfel, în fiecare an, Academia Suedeză primeşte din partea organizaţiilor de scriitori sau a universităţilor propuneri din toată lumea pentru Premiul Nobel literar. Acestea trebuie admise la Academie până la data de 1 februarie, după care sunt examinate de către Comitetul Nobel. Până în luna aprilie, Academia îngustează cercul la aproximativ douăzeci de candidaţi şi în final lista se reduce la cinci nume.
Atât nominalizările, cât şi voturile exprimate de membrii Comitetului Nobel pentru Literatură sunt păstrate în mare secret de Academia Suedeză, fiind făcute publice abia după 50 de ani de la luarea deciziei şi anunţarea câştigătorului.
De zece ani pe liste
Casa londoneză de pariuri Landbrokes afişează în fiecare an o listă cu potenţialii câştigători, iar anul acesta în fruntea listei se situează scriitorul nipon Haruki Murakami, cu o cotă de 5 la 2. Dacă, în urmă