Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat joi că un cutremur de 5,5 grade, cum a fost cel recent, nu poate fi un factor declanşator pentru unul de 6,5 grade, iar românii pot sta liniştiţi.
"În legătură cu ipotezele făcute de nu ştiu cine din Statele Unite că ar fi posibil un cutremur de 6,5 pe scara Richter în România anul acesta, în America un 6,5 este greu de înghiţit pentru că ei au cutremure de suprafaţă, Vrancea la un 6,5 dansează, nu e nicio problemă, eu am spus de multe ori că e o poezie, o poezie puţin cam tristă. Nu se pune problema (n.r.- că ar fi periculos), pentru că am spus tot timpul şi am demonstrat că Vrancea este periculoasă atunci când magnitudinea pe scara Richter este peste 7- 7,1. Avem şi exemple - în 1986 a fost cutremur la 131 de km şi a fost exact 7 grade şi după câte văd ne vedem aici, suntem toţi frumoşi şi deştepţi. Nu se pune problema. Pe de altă parte, a fost zilele trecute un cutremur de 5,5, ăsta nu poate fi un factor declanşator pentru un cutremur puternic. Putem să stăm liniştiţi. Toate marile cutremure din 1940 şi 1977 au avut nişte factori declanşatori cutremure de peste 6,5 - 6,7 pe Richter", a spus Mărmureanu, la Palatul Parlamentului, unde a participat la o dezbatere organizată de PDL privind iniţierea unui proiect de lege referitor la riscul seismic.
În ce priveşte situaţia de la Galaţi, Mărmureanu a precizat că, deşi au fost peste 240 de cutremure, acestea au fost mici.
"Au fost şi unele puţin mai adânci şi de a căror origine încă eu, personal, sunt nelămurit. Echipa noastră s-a întors înapoi la Bucureşti, a monitorizat în detaliu, întrebarea care se pune este ce şi cine a reuşit să perturbe echilibrul geodinamic al zonei, pentru că cutremurele au loc exact când se strică un echilibru natural. Sunt mulţi factori, inundaţiile sunt unul dintre