Exista o serie de experimente psihologice fascinante din punct de vedere al derularii lor, rezultatele fiind cu adevarat surprinzatoare. Multe dintre acestea au fost insa facute fara sa se respecte un anumit cod etic. Desi descoperirile au fost notabile, aspectul ce se refera la etica este adus adesea in discutie.
Asociatia Americana de Psihologie are in prezent o serie de reguli de conduita, care tin de etica in ceea ce priveste experimentele din acest domeniu. Aceste reguli sau standarde nu au fost insa mereu atat de stricte, potrivit MentalFloss.
Experimentul Little Albert
In 1920, la Johns Hopkins University, John B. Watson a realizat un studiu privind conditionarea clasica, utilizandu-se perechi de cate doi stimuli conditionali si un stimul neconditional pana cand fiecare dinre acestia produce un rezultat similar.
Tipul de conditionare poate determina reactia unei persoane sau a unui animal la un obiect sau sunet care initial erau neutre.
Watson a testat conditionarea clasica pe un copil in varsta de noua luni. Copilul a inceput acest experiment iubind animalele, in mod special un hamster alb. Watson a inceput sa asocieze prezenta hamsterului cu sunetul puternic al unui ciocan care loveste metalul. Copilul a inceput sa dezvolte o frica fata de hamster, ca si fata de majoritatea animalelor cu blana.
Acest experiment este considerat lipsit de etica astazi, pentru ca fobia pe care Watson a inoculat-o in Albert nu a fost niciodata neutralizata. Copilul a murit la varsta de 6 ani, in urma unei boli care nu a avut nicio legatura cu experimentul, iar doctorii nu au putut sa stabileasca daca fobiile sale s-ar fi mentinut, daca acestea traia.
Experimentul Milgram
Psihologul Stanley Milgram a incercat sa inteleaga cum pot participa oamenii la o serie de fa