Interviu cu dramaturgul Radu Macrinici, revenit în echipa Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe
Noua conducere a Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe va însemna nu doar un manageriat în sensul propriu al cuvântului, ci inclusiv o direcție artistică. Iar aceasta va fi dată şi de către dramaturgul Radu Macrinici, cel care revine la Sfântu Gheorghe după o absență de câțiva ani. În plus, Radu Macrinici aduce cu el Festivalul Internațional de Teatru ATELIER, care s-a născut aici în 1992, fiind cel mai vechi festival de gen din România. Dramaturg apreciat, publicat și premiat atât în țară cât și în străinătate, Radu Macrinici aduce un plus de notorietate TAM, un teatru tânăr și totuși atât de încercat în scurta sa viață.
TAM, proiect de suflet
– Domnule Macrinici, ce vă leagă de TAM de ați revenit aici, iată, după opt ani?
– Pot spune că între mine și TAM a fost dragoste la prima vedere. Eram și foarte tânăr, aveam 27 de ani când am devenit director al acestui teatru și doza aceea de entuziasm, combinată cu inconștiență, m-a ajutat să mă adaptez contextului în care intrasem. Asta era în 1992, eram pe atunci cel mai tânăr director de teatru din țară.
– Și asta într-un teatru foarte tânăr, de asemenea…
– Da, TAM se înființase în 1987, însă între acel moment și venirea mea fuseseră evenimentele din decembrie 1989, după care aproape toți actorii au plecat din teatru, fie că s-au întors în București sau altundeva. Practic, trebuia reconstruit totul, refăcută echipa.
– A fost o sarcină grea…?
– Mai degrabă era o perioadă romantică a teatrului românesc, în care totul era posibil. Și am început cu imaginea TAM, care era destul de deteriorată atunci, în mai multe sensuri… Țin minte că și ușa biroului meu era una veche, scorojită, în vreme ce ușile celorlalte birouri eruu frumoase, capitonate… Și am dat comandă de o