Sibiu, 10 octombrie 2013. Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă marţi, 15 octombrie, ora 19:00, premiera spectacolului „Romulus der Große/ Romulus cel Mare” în regia Ancăi Bradu.
„Romulus der Große/ Romulus cel Mare” este o adaptare după piesa cu acelaşi titlu a dramaturgului şi prozatorului elveţian Friedrich Dürrenmatt. Scrisă în 1948, piesa lui Dürrenmatt a mai fost montată la Sibiu, în regia lui Hans Schuschnig, pentru stagiunea 1978 – 1979 a Teatrului German. Friedrich Dürrenmatt (n.1921 – d. 1990) este unul dintre cei mai importanţi dramaturgi de limbă germană din secolul al XX-lea. Preocupat de confuzia de valori şi incertitudinea epocii ulterioare celui de-al Doilea Război Mondial, opera acestuia cuprinde peste treizeci de titluri ce tratează, într-o cheie tragicomică, lăcomia şi decăderea politică, tensiunea dintre justiţie şi libertate sau neacceptarea responsabilităţii.
Producţia Teatrului Naţional din Sibiu prezintă decăderea Imperiului Roman de Apus, în timpul ultimului său împărat, Romulus Augustus (476). În ciuda încercării miniştrilor săi de a-l forţa pe împărat să ia măsuri împotriva invaziilor germanice tot mai periculoase, Romulus preferă să îşi dedice timpul creşterii găinilor pe care le botează cu numele ultimilor împăraţi romani. Spectacolul de la Sibiu are momente comice savuroase, cu ironii subtile la adresa societăţii, în concordanţă cu intenţiile autorului. În realitate, Romulus Augustus a fost un copil care a numai stat câteva luni pe tron, depinzând în totalitate de conducerea tatălui său, Orestes, deţinătorul titlului de Magister militum al Imperiului, iar pasiunea pentru creşterea găinilor a aparţinut unui alt împărat roman, Honorius (384 – 423). Tocmai din acest motiv piesa originală a fost publicată cu subtitlul „Ungeschichtliche historische Komödie/ o comedie istorică anistorică”.
Sp