35% din totalul averilor din Rusia se afla in proprietatea a doar 110 oameni, acesta fiind cel mai mare nivel al inegalitatii sociale din lume.
Rusia are un miliardar pentru fiecare 11 miliarde de dolari, in timp ce in restul lumii exista doar unul la fiecare 170 de miliarde, scrie Credit Suisse Bank intr-un raport publicat miercuri, citat de Huffington Post.
Miliardarii din intreaga lume detin 1-2% din totalul avutiei.
Dupa caderea comunismului, averea Rusiei a fost impartita intr-un cerc restrans de oameni de afaceri deveniti cunoscuti ulterior ca oligarhi. Presedintele Putin le-a permis acestora sa isi pastreze averea in schimbul loialitatii politice, mai scrie sursa citata.
Magnatii industriilor grele si ai bancilor, Vladimir Potanin si Mikhail Fridman, cei care si-au construit averea in anii '90, sunt in continuare in fruntea listei celor mai bogati rusi.
Insa, in ultimul deceniu, o noua generatie de miliardari s-a ridicat in Rusia, majoritatea castigand sume fabuloase in urma contractelor cu statul, fiind cunoscuti ca prieteni apropiati ai presedintelui. Este si cazul lui Gennady Timchenko, cel care detine, printre altele, si compania de gaze Novatek sau producatorul de produse petrochimice Sibur Holding.
Credit Suisse spune ca, la momentul prabusirii Uniunii Sovietice, existau sperante ca Rusia s-ar putea transforma intr-o economie solida cu o distribuire echilibrata a avutiei, insa "aceasta este doar o parodie a ceea ce s-a intamplat in realitate".
Cele 35 de procente pe care le detin miliardarii rusi sunt echivalentul a 420 de miliarde de dolari.
"Rusia are cel mai mare nivel al inegalitatii din lume, cu exceptia unor mici insule din Caraibe cu rezidenti miliardari", se arata in raportul bancii elvetiene.
35% din totalul averilor din Rusia se afl