Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească în mod constant, temperaturile în majoritatea zonelor de pe glob se vor ridica la niveluri fără precedent până la mijlocul acestui secol, avertizează oamenii de ştiinţă americani.
Potrivit stiri.yahoo.com, cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au calculat că, până în 2047, (cu o marjă de eroare de plus/minus 5 ani), temperaturile medii anuale vor fi mai ridicate, în majoritatea zonelor de pe glob, decât au fost vreodată în intervalul 1860-2005.
Cu alte cuvinte, pentru o anumită zonă geografică, „cel mai friguros an din viitor va înregistra temperaturi mai mari decât cel mai călduros an din trecut", a declarat Camilo Mora, cercetătorul coordonator al studiului publicat în revista de specialitate Nature.
Un climat fără precedent se va manifesta chiar mai devreme la tropice, estimează oamenii de ştiinţă, fapt care va afecta recifele de corali care furnizează peşte pentru milioane de oameni, dar şi cele mai mari păduri din lume. „Gândiţi-vă la cel mai traumatizant moment de caniculă prin care aţi trecut până acum. Ceea ce vrem să spunem este că, foarte curând, acest moment va deveni o regulă", a exemplificat dr. Mora. Ultima speranţă: să fi greşit computerul prognoza
Cercetarea are însă şi limite. Ea se bazează pe modele climatice, programe de calculator care încearcă să reproducă fizica sistemului climatic şi să prognozeze răspunsul la gazele cu efect de seră. Deşi sunt cele mai bune instrumente disponibile în prezent, modelele climatice conţin probleme recunoscute şi nimeni nu poate garanta 100% acurateţea cu care prezic temperaturile de peste zeci de ani.