În sfârşit, era glaciară din teatrul brăilean s-a încheiat, aceasta ar putea fi concluzia Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila" şi a celor câteva luni de mandat ale directorului Lucian Sabados.
Au fost aduse în cinci zile 14 spectacole, care au făcut săli arhipline, au fost ovaţionate la final, multe dintre ele aplaudate şi la scenă deschisă. Un festival reuşit, cu un Teatru "Masca" remarcabil, spectacolul "Parcul" prezentat în premieră absolută la Brăila fiind unul de înaltă clasă şi rafinament, cu spectacole strălucitoare, aşa cum au fost "Scene din viaţa insectelor" al lui Victor Ioan Frunză şi Adriana Grand sau "Urâtul" al lui Vlad Cristache, ori cu piese ce au pus probleme grave, dureroase, discutate pe ton când serios, când în glumă, aşa cum s-a întâmplat în "Mai întâi te naşti" al lui Radu Afrim, "Meşteşugul vieţii" montat de Felix Alexa sau "Aniversarea" al lui Vlad Massaci. Brăilenii au putut admira şi actori foarte cunoscuţi, cu experienţă şi talent recunoscute, Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Răzvan Mazilu, Marius Bodochi, Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, dar şi tineri aflaţi acum pe val, cum sunt: Cezar Antal, George Costin, Adrian Nicolae, Alexandra Fasolă, Nicoleta Hâncu sau Sorin Miron. Spectatorii au fost încântaţi, iar acesta este un semn că nu vor uita drumul spre teatru, aşa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani.
Dar la acest festival s-a mai putut remarca ceva. Dincolo de conflictele personale sau profesionale - despre care cred că încă există în teatru -, pentru că toate problemele nu puteau dispărea peste noapte, la toate evenimentele s-a văzut o echipă, formată din toţi actorii, regizorii şi oamenii din spatele scenei. Acest festival gândit şi realizat de Lucian Sabados cu sprijinul tuturor angajaţilor din teatru a fost un succes şi arată că tradiţia fracturată a teatrului brăilean poate fi salvată. Cu