Guvernul ungar intenţionează să interzică firmelor de utilităţi, deţinute în mare parte de grupuri europene, să plătească acţionarilor dividende, partidul de guvernământ Fidesz urmărind să întărească rolul statului în sectorul energetic înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Operatorii cu monopol natural asupra unor servicii de interes public, precum gazele naturale, electricitatea şi apa, ar urma să intre sub controlul autorităţilor centrale sau locale şi să-şi desfăşoare activitatea într-o manieră non-profit, potrivit unui act normativ pregătit de guvernul de la Budapesta.
„Profitul rezultat dintr-o activitate decentă nu ar trebui extras şi plătit ca dividende, ci investit în exploatarea, mentenanţa şi, în special, în îmbunătăţirea serviciului“, a declarat Janos Fonagy, secretar de stat în Ministerul de Dezvoltare, la postul naţional de televiziune, potrivit Reuters.
E.ON, RWE (Germania), EDF, GDF SUEZ (Franţa) şi Eni (Italia) sunt cele mai mari grupuri europene cu afaceri în Ungaria, toate având participaţii substanţiale în companiile de utilităţi. Eric Depluet, şeful diviziei ungare a E.ON, a criticat atacurile guvernului împotriva investitorilor străini. „Nu am venit aici ca să colonizăm, ci pentru că am fost invitaţi, ne-am asumat riscuri şi am realizat investiţii serioase“, a spus el recent.
Guvernul condus de Viktor Orban a impus de la 1 ianuarie reducerea cu 10% a facturilor la electricitate plătite de populaţie, o nouă rundă de ieftiniri impuse urmând să intre în vigoare luna viitoare. În plus, executivul negociază răscumpărarea a şase sau şapte companii mari de utilităţi privatizate anterior.
Statul ungar a cumpărat deja diviziile locale de comerţ şi stocare de gaze ale grupului german E.ON, prin compania de stat MVM, în ideea de a conferi Ungariei mai mult control asupra preţurilor la energie. După preluarea a