Rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,88%, apropiindu-se de minimul istoric, după ce preţurile de consum au scăzut în septembrie cu 0,6%, în principal ca urmare a ieftinirii pâinii în urma reducerii TVA. Trendul descendent al inflaţiei încurajează relaxarea în continuare a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.
La alimente cel mai mult s-au ieftinit în septembrie pâinea (-11,5%) şi făina (-7,4%).
TVA la produsele de panificaţie a fost redusă începând cu luna septembrie de la 24% la 9%. În cazul pâinii, transmisia a fost semnificativă, de circa 95%, în condiţiile în care preţul a scăzut cu 11,5%, după cum reiese din datele Institutului de Statistică. În coşul de consum al românilor pâinea are o pondere de circa 6%, iar dacă se adaugă şi celelalte produse de panificaţie procentul urcă la 7%. Având în vedere ponderea produselor de panificaţie de circa 7%, impactul maxim al reducerii TVA de la 24% la 9% este de un punct procentual şi reducerea, teoretică, a preţului la pâine, de 12%.
Majoritatea analiştilor anticipau că doar 50% din reducerea TVA se va transmite în indicele preţurilor de consum. Dar susţineau că, adiţional, producţia agricolă foarte bună din acest an ar urma să ducă la o reducere suplimentară a preţurilor, graţie ieftinirii cerealelor. „Principalul motor al reducerii cu 0,6% a indicelui preţurilor de consum a fost scăderea cotei TVA de la 24% la 9% pentru grâu, făină de grâu, pâine şi specialităţi de panificaţie. Propagarea reducerii TVA-ului în preţurile de consum a fost semnificativă în cazul pâinii, în jur de 95%, preţul scăzând cu 11,5% faţă de luna anterioară. Având în vedere ponderea semnificativă în coşul de consum de 6%, scăderea preţului pâinii a avut o contribuţie de -0,7 puncte procentuale la inflaţia totală“, afirmă Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.
Dinamica anuală a inflaţiei a dec