Indexul privind preţurile alimentelor, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a înregistrat în septembrie cea de-a cincea lună consecutivă de scădere, atingând cel mai redus nivel din ultimii 3 ani, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale la cereale.
"După ce în iunie-iulie 2012 atât porumbul, cât şi grâul au înregistrat creşteri de preţ abrupte şi semnificative, ulterior, în ultima parte a anului trecut, ambele mărfuri au intrat pe un trend de depreciere, continuat apoi în 2013. Totuşi, în timp ce cotaţia porumbului a scăzut inclusiv luna trecută (până la minimul ultimilor 3 ani), preţul grâului a marcat o creştere în trimestrul al treilea al acestui an (cca 3,6% apreciere la sfârşitul lui septembrie comparativ cu nivelul avut la 1 iulie), iar tendinţa s-a menţinut şi în prima decadă a lunii octombrie. Per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent insa, cotaţiile grâului şi porumbului au scăzut consistent pe pieţele internaţionale; astfel, preţul grâului a coborât cu cca 13% la finele lui septembrie comparativ cu nivelul avut la începutul lui 2013, iar cotaţia porumbului a marcat la sfârşitul lunii trecute o scădere de 37% faţă de valoarea sa din ianuarie", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Preţul porumbului a scăzut în 2013 pe baza aşteptărilor unei recolte globale în creştere substanţială şi în contextul în care cererea pentru porumbul american (SUA fiind cel mai mare producător de porumb din lume) este în scădere în acest an. În ceea ce priveşte grâul, estimările privind producţia au fost, în general, pozitive, reflectând recolte peste aşteptări în Europa; în ultima perioadă însă, preţul grâului a fost susţinut de temerile că ploile abundente din Rusia şi Ucraina vor