Consiliul JAI, desfășurat între 7-8 octombrie 2013, la Luxemburg, a înăsprit regimul Schengen: statele membre ale spațiului de liberă circulație vor putea, după evaluările FRONTEX, să reintroducă, la recomandarea Comisiei Europene, controale periodice sau sistematice la granițele cu statele care nu respectă integral guvernanța Schengen. Chiar dacă măsura vizează cu prioritate stoparea imigrației ilegale prin statele sudice ale spațiului Schengen, ea ar putea afecta și România. Eșecul guvernului USL în chestiunea aderării la spațiul de liberă circulație comportă costuri tot mai mari.
Partidul Mișcarea Populară consideră că actualul ministru de Externe, Titus Corlățean, nu poate gestiona dosarul Schengen și trebuie să-și dea demisia. Domnul Corlățean este absent și neluat în seamă în UE. La preluarea mandatului său, România obținuse deja un calendar de aderare în două etape. După puciul de anul trecut – care a diminuat radical credibilitatea României la nivelul UE – și recentele atacuri USL la independența Justiției, șansele țării noastre de a obține o perspectivă clară de aderare tind spre zero. Din păcate, ministrul Corlățean nu are capacitatea de a pregăti o contraofensivă diplomatică menită să deblocheze situația și să flexibilizeze poziția Franței sau a altor state membre.
Victor Ponta trebuie să-și găsească un ministru de Externe: o persoană respectată în UE, o figură credibilă, capabilă să obțină rezultate clare în realizarea acestui obiectiv național în care s-a investit peste un miliard de euro. Cetățenii români nu mai pot sponsoriza incompetența și pasivitatea domnului Corlățean. Domnia sa se poate recicla în rolul Omului Invizibil, dar nu are ce căuta în fruntea diplomației românești.
Teodor Baconschi
Vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară Consiliul JAI, desfășurat între 7-8 octombrie 2013, la Luxemburg, a înăsprit regim