Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că un cutremur precum cel care s-a simţit în cursul nopţii de sâmbătă, 5 octombrie, nu este de de natură să declanşeze unul cu magnitudine foarte mare în România. El a precizat că pericolul este dacă magnitudinea unui cutremur în Vrancea este de peste 7 grade, comentând că "la 6,5 Vrancea dansează".
"A fost un cutremur de de 5,5, acesta nu poate fi un declanşator pentru un cutremur mai mare. În ultimii 300 de ani au fost doar trei cutremure foarte mari. La noi, un cutremur foarte mare este cel la o adâncime de peste 120 de kilometri. Nu trebuie să ne îngrijorăm, să stăm liniştiţi pentru că avem alte treburi mai importante de făcut. Eu cred că totuşi a fost de 6 pe scara Richter, nu 5,5", a declarat Mărmureanu, aflat la Parlament pentru o dezbatere privind legislaţia în privirea cutremurelor.
Mai mult, directorul Institutului de Fizică a Pământului a insistat şi asupra faptului că un cutremur cu o magnitudine de 6,5 în Vrancea nu este periculos.
"Pentru America, un cutremur de 6,5 este greu de înghiţit pentru că la ei este de suprafaţă. Însă la un cutremur de 6,5, Vrancea dansează, nu e nicio problemă.E o poezie puţin cam tristă. Este un pericol pentru Vrancea abia atunci când este un cutremur de peste 7-7,1 chiar", a adăugat Mărmureanu.
Referitor la cele peste 200 de seisme din zona Galaţi, acesta a evitat să explice care este cauza lor.
"Trebuie să vedem ce şi cine a reuşit să perturbe zona respectivă. Nu vreau să mă aventurez cu ipoteze, sunt lucruri mai complicate", a încheiat Mărmureanu.
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că un cutremur precum cel care s-a simţit în cursul nopţii de sâmbătă, 5 octombrie, nu este de de natură să declanşeze unul cu magnitudine foarte mare în România. El a precizat că perico