Cu ocazia dezbaterii moţiunii pe minerit şi energie, Constantin Niţă, ministrul Energiei, a cerut autorităţilor din Valea Jiului prezentarea unui set de soluţii pentru menţinerea activităţii miniere în Valea Jiului. La iniţiativa Consiliului Local Petroşani s-a realizat atunci un workshop, la care au fost invitaţi experţi din toată ţara în domenii tangente cu cel al mineritului, s-au prezentat soluţiile către parlament şi ministere. De atunci, nicio veste bună.
Politicieni indecişi
De fapt, guvernul nu era interesat de soluţii, vroia doar să mai tragă de timp, pentru că, în definitiv, nu îşi doreşte decât declarativ salvarea industriei extractive din Valea Jiului. Monica Iacob-Ridzi a fost parlamentarul care a mediat comunicarea rezultatelor workshopului către decidenţii politici, dar răspunsul Ministerului Energiei a fost unul de respingere şi dezinteres faţă de toate soluţiile şi recomandările experţilor, nu puţine la număr. Iată cum, cu toate eforturile specialiştilor, se dovedeşte faptul că industria Văii şi a ţării întregi are la bază, în primul rând, decizia şi interesul politic. Ministerul cataloghează activitatea Complexului Energetic Hunedoara ca având un rol important în creşterea activităţii economice, în vederea privatizării. Asta nu ar fi rău, dar de la Bucureşti sunt semnale clare: insolvenţa este singura soluţie, aceasta însemnând reducerea activităţii.
Creşterea capacităţii de producţie energetică a termocentralei Paroşeni
Dacă răspunsul guvernanţilor faţă de mineritul Văii îl ştim deja, privatizare sau insolvenţă, iată care sunt soluţiile experţilor. Prezentăm aceste soluţii pentru a demonstra că ele există, ar putea fi aplicate, dar nu sunt preferate.
În primul rând, se apreciază că trebuie regândită legislaţia, în aşa fel ca resursele minerale, terenurile de la suprafaţă ş.a. să se constituie î