Euro-containerele transportate de ciobani în vârful muntelui au pus pe jar Administraţia Parcului Naţional Retezat. Crescătorii de oi ar putea fi obligaţi să coboare barăcile metalice, aşa cum le-au urcat.
Cei 150 de crescători de oi din Boşorod, judeţul Hunedoara, care au transportat cu elicopterul trei euro-containere pe vârful Borăscu din Rezervaţia Retezat ar putea fi obligaţi să le coboare înapoi, aşa cum le-au urcat. "Casele" din metal urmau să le servească ciobanilor drept adăposturi confortabile pe timpul verii din 2014, când, se plâng ei, temperaturile în timpul nopţii scad sub -4 grade Celsius, iar ploia şi vântul sunt năprasnice.
Operaţiune cu scandal
Crescătorii recunosc că nu au avut nicio aprobare pentru montarea euro-containerelor într-un parc protejat.
Legea permite transhumanţa şi stabilirea oierilor pe aceste păşuni din arii protejate, însă doar cu respectarea elementelor tradiţionale. Containerul pe post de stână nu intră în această categorie.
"Administraţia Parcului Naţional Retezat nici măcar nu a fost înştiinţată de intenţia crescătorilor de animale. Gestul lor este total lipsit de bun simţ. Au procedat în mod parşiv", spune directorul parcului, Zoran Acimov.
Şi mai tranşant este Ovidiu Bodeanu, preşedinte al Asociaţiei de Turism "Retezat": "Puteau să ducă lemn sus şi să construiască ceva frumos. Nu suntem sănătoşi la cap! Ne mai lipseşte acum să ducem în Parc şi chioşcuri de kebab. Turiştii străini vin aici pentru că este sălbatic. Ce reacţie vor avea ei când vor da cu ochii de acele confecţii din metal?", se plânge acesta.
În primă instanţă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Boşorod, Emil Gruiescu, s-a blocat când a auzit reacţia autorităţilor. "Poftim?! Ce problemă este? N-am vorbit cu nimeni de la Administraţia Parcului. Habar n-am avut că e nevoie de aprobări