Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în loc. Grumăzeşti, jud. Neamţ. Absolvent al facultăţii de filologie din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, specializarea Română – Limba latină; Doctor în Filologie din anul 2004 cu teza „Tinereţe fără bătrîneţe şi sentimentul tragic al timpului” (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi); Meritul Cultural în grad de Ofiţer, grad A, în anul 2010. Este cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ din anul 2005. A publicat foarte mult, poezie şi proză, a obţinut mai multe premii importante.
- Aţi publicat anul acesta, la Polirom şi Cartea românească două volume total diferite, romanul „Urma” şi antologia „Născut în 58”. De la ele aş vrea să începem interviul acesta. Antologia poeţilor născuţi în 1958, ca şi dvs, cuprinde nouă poeţi şi un critic. Care a fost motivul alegerii acestora, pentru că s-au mai născut şi alţi scriitori în 1958?
- Alegerea acestor nume nu a fost chiar întâmplătoare, a existat o stare de afinitate cu fiecare dintre poeţii prezenţi în antologie, a fiecăruia cu fiecare. Şi apoi toţi poeţii din antologie sunt nume importante în literatura română de azi, propun paradigme diferite, au cărţi şi poezii memorabile. Ceea ce ne uneşte, de fapt, este diversitatea discursurilor poetice, a stilurilor, a experienţei literare şi culturale. Liviu Georgescu vine din America, Vasile Gârneţ de la Chişinău, Varujan Vosganian este un politician pregnant, Nicolae Ţone este un fantastic descoperitor de amprente avangardiste în literatura română, Bogdan Ghiu este şi un strălucit traducător, de nuanţă chiar, din literatura franceză. Lor li se adaugă universuri poetice de mare densitate „girate” de Ioan Es Pop, de Lucian Vasilescu, de Radu Voinescu. Lor mă alătur cu bucuria de a fi parte într-un grup aleatoriu, constituit pe un amănunt biografic, dar atât de talentat. Prezenţa lui Vasile Spiri