Mai mulţi experţi de mediu, reprezentanţi ai unor instituţii europene de prestigiu precum BirdLife International, au finalizat recent un studiu numit „Wildlife Comeback in Europe”, care include numeroase informaţii despre viața sălbatică din Delta Dunării. Documentul a fost prezentat în cadrul unei reuniuni ce s-a desfăşurat la Londra la sfârşitul lunii septembrie.
„Este o cercetare care arată că efectivele a treizeci și șapte de specii de păsări și mamifere aflate pe cale de dispariție, s-au refăcut spectaculos în ultimii cincizeci de ani, oferind o lecție valoroasă specialiștilor din domeniul conservării. Zimbrul, castorul și vulturul codalb sunt adevărate modele în acest proces”, spun autorii studiului, experți ai Zoological Society of London, BirdLife International și European Bird Census Council, citaţi de WWF România.
Capitolul despre Delta Dunării cuprinde date despre specii locale care au reapărut în această zonă, după perioade lungi de dispariţie.
„Castorul este o specie vedetă care încearcă să își construiască un drum spre casă, însă de această dată, spre Delta Dunării, cea de-a doua zonă Rewilding Europe din România. Acesta dispăruse la mijlocul secolului al XIX-lea, atât din România, cât și din o mare parte din Europa, din aceleași cauze: vânarea excesivă și modificarea habitatului. În România, proiectul de reintroducere a început în 1998, la Lunca Câlnicului, pe râul Olt. Conform ARBDD, la începutul anului trecut a fost găsită o vizuină de castor pe unul din canalele Deltei Dunării. Natura, încet, își recâștigă drepturile ceea ce ne încurajează să mergem mai departe cu proiectul nostru de repopulare cu castor a Deltei Dunării”, spun specialiştii.
Informaţiile au fost primite cu interes de către membrii Parlamentului European. Gerben-Jan Gerbrandy, raportor pentru biodiversitate, a declarat că: „raportul lansat de Rewilding Europe