O Ordonanta de Urgentã a guvernului, care modificã proiectul Codului Insolventei prin articole introduse pe furis, poate închide posturi de radio si tv la cererea oricãrei persoane la care postul respectiv are datorii, pentru cã automat se suspendã si licenta. Fãrã licentã nu functionezi, deci nu faci bani pentru a-ti achita datoriile. Moarte sigurã! Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionalã. În primul val s-ar fi închis circa 36 de posturi radio-tv din tarã.
Pe repede înainte, proiectul legii insolventei a fost modificat, pe furis, cu doar o zi înainte de sedinta de guvern în care a si fost aprobat. Proiectului i-a fost adãugat un articol prin care oricãrei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate financiarã i se va ridica licenta de emisie în mod automat.
Pe site-ul ministerului Justitiei existã o variantã diferitã fatã de cea supusã dezbaterii publice, fiind indrodus respectivul articol care apare subliniat cu rosu si care face referire la institutiile mass-media aflate în insolventã.
Fiind lãsate fãrã licentã, articolul obligã, practic, radiouri si televiziuni sã-si suspende activitatea, adicã sã nu mai ”facã” bani pentru a-si achita datoriile. Practic sunt omorâte fãrã sã se doreascã redresarea.
Orice ”deranjat” poate cere închiderea unei radio-televiziuni
Deci, Codul Insolventei sub forma unei ordonante de urgentã, prezintã, prin prevederile sale, un grad ridicat de risc în ceea ce priveste libertatea presei.
Ce se poate întâmpla? Orice cetãtean persoanã fizicã sau juridicã poate cere insolventa dacã televiziunea sau radioul îi sunt datore cu o anumitã sumã de bani. Acest lucru poate fi de rea credintã, în sensul cã persoana care cere insolventa poate avea alte intentii – sã-si spulbere concurenta sau sã desfiinteze canalele de informare ale cetãtenilor cu privire la afaceri dubioase pe bani publici.