Teatrul lui Marcellus era cel mai mare şi cel mai impunător teatru al Romei antice, o clădire terminată la finele primului secol a.Hr., în timpul împăratului Augustus. Arhitectura teatrului avea să ofere trăsăturile standard ale clădirilor de gen, influenţând elaborarea faţadelor unor monumente iconice cum ar fi Colosseumul.
Proiectul îi aparţinea de fapt lui Iulius Caesar, dar nu s-a pus în aplicare decât în vremea primului împărat roman. În anul 13 a.Hr. împăratul a decis să îi dedice construcţia nepotului său Marcus Claudius Marcellus, fiul Octaviei Minor, sora împăratului, şi al fostului consul Gaius Claudius Marcellus Minor, descendent al faimosului general care a luptat în al doilea război punic. Era ruda cea mai apropiată a împăratului, căsătorindu-se de altfel cu fiica sa, Iulia, şi cel care avea să îi devină, cel mai probabil, succesor. Potrivit lui Velleius, acesta era un tânăr cu multe calităţi, voios şi nobil, potrivit pentru funcţia spre care se îndrepta.
Acest lucru atrăgea însă animozitatea lui Agrippa şi Tiberius, după cum aflăm de la Tacitus şi Dio. Augustus a început să încurajeze cariera lui Marcellus promovându-l în rândul senatorilor şi permiţându-i să se înscrie în cursa pentru consulat cu 10 ani mai devreme decât se obişnuia. În anul 23 a.Hr. Marcellus devine edil şi Augustus îl înscrie în colegiul pontifilor. Dar soarta nu ii surâde lui Marcellus, care se îmbolnăveşte şi moare la numai 19 ani. Dio pomeneşte de un zvon cum că ivia ar fi fost responsabilă de moartea sa, fapt însă nedovedit.
Augustus ridică aşadar un teatru în onoarea sa, pe care îl plasează în Forum Holitorium. Pentru a face loc, ordonă demolarea Circului Flaminilor şi modificări ale clădirilor din zonă, printre care şi Templul lui Apollo Sosianus ridicat în 433 a.Hr. Din acesta se mai zăresc astăzi trei coloane, podiumul şi treptele din faţă.