Asigurarea căldurii în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat rămâne o problemă nebuloasă, la care nimeni nu poate da un răspuns concret. Dacă în următoarele zile nu se identifică soluţii, căldura va ajunge în caloriferele celor 22.000 de familii de la sistemnul centralizat abia la începutul lunii noiembrie, când ar trebui să fie pornită noua centrală, construită de Bioenergy.
Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava, pe tema majorării preţului de producere a gigacaloriei, nu s-a dovedit deloc fructuoasă pentru rezolvarea problemei cu care se confruntă 22.000 de familii din Suceava, dar şi elevii şi copii de grădiniţă, care fac orele în frig.
Aleşii locali suceveni nu s-au putut pune de acord în privinţa deciziei de a majora sau nu preţul de producere a energiei termice, de la 274 de lei la 445 de lei, aceasta fiind una din condiţiile impuse de administratorii judiciari ai Termica pentru a furniza căldură populaţiei.
Posibile procese, care nu ar ţine de cald sucevenilor la iarnă
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a recunoscut că administratorii judiciari „forţează mâna” primăriei prin solicitările lor, dar a solicitat votul consilierilor pentru majorarea preţului de furnizare a gigacaloriei, ca o măsură necesară:
„Dacă este vorba să ne contrăm pe bază de legislaţie, avem argumente pro şi contra pentru un proces de vreun an de zile: este o forţare de mână la nivelul Primăriei municipiului Suceava, pentru că în conformitate cu contractul de concesiune încheiat cu Termica trebuiau să ne anunţe de orice intenţii cu 60 de zile înainte, iar ei au anunţat doar cu cinci zile înainte, astfel că sunt obligaţi să asigure furnizarea energiei termice încă şase luni de zile. Ei vin cu argumente din legea insolvenţei, prin care spun că nu mai au nici o obligaţie şi nu îşi pot permite să vândă marfă în pierdere”, a pr