Principalele cauze pentru care se aruncă alimentele sunt acelea ca se degradează prea repede (26%), se estimează eronat cantitatea de alimente care se consuma la o masă (21%), cumpărături în exces (14%), reiese din studiul “Reducerea risipei de alimente”, realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR) – InfoCons, scrie Yahoo News.
Participanţii la sondaj consideră că pentru a preveni risipa, consumatorii trebuie să îşi evalueze corespunzător necesarului de alimente (19%) sau să facă cumpărături conform unei liste de alimente necesare (14%).
Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt mâncărurile gătite (25%), pâinea/produse de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).
Studiul mai arată că 53% din consumatori aruncă într-o lună sub 10% din alimentele achiziţionate iar 22% aruncă între 11 şi 20% din alimente.
Totodată, 45% din consumatori îşi achiziţionează produsele de la magazinele de cartier/piaţă în proporţie de sub 15% din totalul cumpărăturilor. Un procent de 59% din consumatori nu colectează selectiv deşeurile, având ca motiv major inexistenţa unor sisteme casnice de colectare, însă 92% din consumatori sunt interesaţi de colectarea selectivă.
Principalele metode prin care consumatorii consideră că pot reduce cantitatea de deşeuri alimentare din propria gospodărie sunt evaluarea corectă a consumului propriu cu achiziţia de alimente corespunzătoare (47%), sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, care să includă recipiente separate pentru deşeurile alimentare / organice (30% ), achiziţionarea unor alimente cu termen de valabilitate crescut (11%).
În ceea ce priveşte tipurile de ambalaje pentru produse preferate de consumatori, acestea sunt hârtie (47%), sticlă (27%) şi plastic (20%), iar din cele recuperate/reutilizate sunt stic