Sute de ore intense de pregătire fizică, în care loviturile sunt cât se poate de reale, exerciţii tactice minuţioase, unde se urmăreşte cu predilecţie respectarea tuturor regulilor şi condiţie fizică de "fier", cam asta presupune munca unui jadarm din Detaşamentul Mobil al jandarmeriei bistriţene.
Jandarmii Detaşamentului Mobil pot fi văzuţi aproape de fiecare dată când în Bistriţa au loc manifestaţii de protest, acţiuni culturale care capacitează mii de oameni sau la diferite descinderi pentru limitarea fenomenului infracţional.
Dincolo de cagule, echipamente şi armament, care inspiră respect şi poate chiar teamă, se află o mână de oameni care se declară a fi o familie. Îşi cunosc unul celuilalt cele mai mari temeri, îşi împărtăşesc necazurile şi bucuriile, se îmbărbătează unul pe altul, iar atunci când e vorba de o misiune lasă totul deoparte şi au un singur scop - să se întoarcă la unitate teferi şi nevătămaţi.
"Puştiu" spune că a ales cariera de jandarm deoarece îi place uniforma, dar mai mult de atât îi place să lucreze în echipă şi să ajute oamenii. Nu e deloc o meserie uşoară, dat fiind faptul că antrenamentele fizice sunt foarte extenuante.
"Este nevoie de foarte multă pregătire fizică, dar este nevoie şi de teorie, de stabilirea unui mod de acţiune, toate în cooperare făcând ca treaba să iasă cel mai bine.
Situaţii tensionate pot să apară la orice oră. De aceea trebuie să fim pregătiţi în orice moment să acţionăm şi totul trebuie să fie în echipă. Dacă nu am fi o familie nimic nu ar ieşi. Trebuie să fim uniţi, să ţinem unul la altul şi să fim 100% unul pentru celălalt", spune Puştiu.
Cipri, al rândul lui mărturiseşte că echipa din care face parte este ca o familie, una bine pregătită, care ştie să acţioneze în situaţii limită. "Facem foarte multă pregătire în domeniul intervenţiei profesionale. În cadrul acesteia lucrăm la domin