News Guvernul a decis să aplice noile ajutoare de căldură de la 1 noiembrie. În plus, Ministerul Muncii a stabilit noi formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, care se vor procura direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora.
Noile formulare sunt necesare ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire.
Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire vor fi stabilite începând cu 1 noiembrie, solicitanţii trebuind să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum şi actele de identitate ale membrilor familiei şi documente din care să reiasă veniturile acestora, adica adeverinţe de salarii/venituri eliberate de angajatori şi serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziţii de acordare a lor, dar şi acte privind locuinţa (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriaşilor, alte documente ce atestă forma de deţinere/utilizare a locuinţei).
Ajutoarele pentru gaze naturale au fost majorate cu 6%, au fost introduse şi ajutoarele la încălzirea cu energie electrică. Ajutoarele sunt cuprinse între 48 şi 240 de lei, pe familie.
"S-a introdus ajutorul de încălzire cu energie electrică. Avem o nouă metodologie de evaluare a activelor care sunt luate în calcul la eligibilitatea unei familii. Se calculează pe baza unei formule europene folosite si de Ministerul Agriculturii, se transformă valoric si pe baza lor se acordă eligibilitatea, e o metoda care ajută persoanele cu veniuri mici. Dacă în loc de 50 de găini avea 52, nu mai intră în calcul, desi nu mai avea alte activităţi. E o metoda modernă, europeană şi sper ca persoanele care au nevoie de ajutoare sa le primească.
Anul trecut, au fost pest