Doctori în geologie sau minerit, profesorii universitari de la Petrosani, au dezbãtut în cadrul unei întâlniri publice, proiectul minier de la Rosia Montanã. Concluzia generalã a fost cã România trebuie sã beneficieze de zãcãmântul din Apuseni pentru a se dezvolta, însã exploatarea nu trebuie fãcutã în orice conditii. Cert este însã cã toate solutiile oferite de specialistii de la Petrosani, vor face obiectul unei anexe la Legea care urmeazã sã treacã prin Parlamentul României privind începerea exploatãrii din Apuseni.
Dezbaterea publicã derulatã la Universitatea din Petrosani, centrul specialistilor în minerit din România, a adunat atât reprezentanti ai Comisiei parlamentare „Rosia Montanã”, reprezentanti ai societãtii civile dar mai ales profesori universitari, doctori în domeniul mineritului. La dezbatere a fost prezent si reprezentantul firmei Rosia Montanã Gold Corporation, Horea Avram, vicepresedinte RMGC, care a rãspuns întrebãrilor celor prezenti la lucrãri cu privire la proiectul minier. „Contributia noastrã la acest proiect de lege a fost sã ne asigurãm cã proiectul fãcut încã din 2004 se reflectã si în actualul, ca locurile de muncã, investitiile, componenta de mediu, toate sã fie respectate”, a explicat Avram.
Opinia specialistilor
Primul doctor din tara noastrã în metalogenie, stiintã care se ocupã cu studiul formãrii si rãspândirii zãcãmintelor minerale în scoarta terestrã, Grigore Buia, totodatã si seful Catedrei de Geologie din Universitatea Petrosani, a arãtat cã singura metodã folositã peste tot în lume, de exploatare a zãcãmântului cum este la Rosia Montanã, este prin folosirea cianurilor. „În ultimii 13 ani pretul aurului a crescut de 5 ori. Exploatarea cuprinde aur în douã forme, de tip filonian si exploatare de tip diseminat. Aurul de tip filonian a dispãrut. Singura metodã de extractie a aurului de tip diseminat cum este si