Guvernul modifică, din nou, Codul Fiscal şi aduce noi sarcini consiliilor locale
Consiliul Local poate aplica scutiri la plata impozitelor pe teren, dar numai cu acordul Ministerului Agriculturii şi cel al Mediului
Primarul Valentin Vrabie consideră că este o altă bătaie de joc la adresa oamenilor din teritoriu
În Monitorul Oficial al României, din data de 7 octombrie 2013, au fost publicate două acte normative ce aduc unele modificări Codului Fiscal şi legislaţiei privind activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.). Potrivit documentului, se extinde competenţa Consiliului Local, în sensul în care ar urma să acorde scutiri la plata impozitului pe teren şi se precizează că impozitul de 85% pentru plăţile compensatorii se aplică numai personalului A.S.F.
Concret, actul normativ aduce următoarele noutăţi: se modifică art. 286 din Codul Fiscal, cadrul normativ ce acordă competenţă consiliilor locale să acorde scutirea la impozitul pe teren datorat către autoritatea publică locală. Până la această modificare, a fost prevăzut că, în cazul unei calamităţi naturale, C.L. are dreptul să acorde scutirea la impozitul pe teren, precum şi scutirea la plată a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism. Acum se extinde competenţa Consiliului Local, să acorde scutire la plata impozitului pe teren, de care beneficiază proprietarii de terenuri degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare. „Scutirea se acordă la solicitarea persoanelor interesate, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Mediului. Scutirea de la plata impozitului pe teren pentru aceste terenuri degradate sau poluate se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare obţinerii avizelor mai sus amintite“, se arată în documentul modificat.
De asemenea, tot la capitolul noutăţi mai există două prevederi: Comisia pentru buget şi f