Demersul UDMR de organizare a unui referendum pentru consultarea sălăjenilor cu privire la varianta de regionalizare propusă de Uniune scoate în evidenţă poziţii diferite faţă de această problemă ale partidelor aflate la guvernare.
Conducerea UDMR Sălaj a anunţat că în cele şapte zile scurse de la demararea strângerii de semnături pentru organizarea, în luna decembrie, a unui referendum pentru regionalizare, peste 6.000 de sălăjeni au semnat în favoarea acestui scrutin, până luni, 14 octombrie, estimându-se că vor semna încă cel puţin 4.000.
Potrivit lui Szilágyi Róbert István, director executiv al UDMR Sălaj, până luni, 14 octombrie, se va depăşi „norma” de semnături pentru Sălaj, stabilită la 5 la sută din populaţia cu drept de vot a judeţului, adică aproximativ 10.000 de semnături. Listele cu semnături vor fi duse la Consiliul Judeţean, care va avea la dispoziţie 30 de zile pentru consultări pe tema organizării referendumului. „Dacă noi ducem listele în 14 octombrie, termenul de consultare este până în 14 noiembrie, iar la şedinţa Consiliului Judeţean din luna noiembrie consilierii trebuie să decidă dacă merită organizat un astfel de referendum. Dacă zic nu, asta e! Noi am încercat”, ne-a declarat Szilágyi.
Reamintim că UDMR propune o altă variantă de reorganizare decât cea înaintată de USL, care merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare. În varianta UDMR, Sălajul nu ar mai urma să facă parte din Regiunea de Nord-Vest, cu încă cinci alte judeţe, ci dintr-o regiune mai mică, alături de Bihor şi Satu Mare. O altă diferenţă faţă de varianta USL este cea referitoare la judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, care ar urma să formeze, şi ele, o regiune distinctă.
Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, consideră că varianta propusă de UDMR ar veni ,,în coliziune cu ceea ce România a pregătit să angajeze cu Bruxelles-ul până în 2020 refer