Triburile arabe, mercenarii angajaţi de acestea, guvernul şi grupurile de rebeli – toate au renunţat la conflictul interetnic şi se luptă acum între ele pentru controlul asupra minelor de aur.
Nimeni nu se mai lasă păcălit de drumurile neasfaltate şi de colibele din pământ din zona sărăcăcioasă Jebel Amer din Darfur, o zonă vestică a Sudanului. Toţi ştiu acum că luptele care se poartă acolo din 2003 între arabi şi celelalte grupuri etnice au căpătat, cel puţin în ultimul an, cu totul alte mize. Triburile arabe, mercenarii angajaţi de acestea şi grupurile de rebeli de alte etnii, cu toate se luptă acum între ele pentru a obţine controlul asupra minei de aur care se întinde pe aproximativ 10 kilometri pe sub dealurile nisipoase, scriu jurnaliştii agenţiei de ştiri Reuters, care au realizat un reportaj amplu despre noua goană după aur din Sudan.
De la începutul acestui an, mai bine de 800 de oameni au murit şi alţi 150.000 au fost forţaţi să fugă din cauza luptelor care au ca scop strict zăcămintele de aur. Bilanţul pe este sumbru: într-un raport trimestrial adresat Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, atrage atenţia asupra faptului că numărul de morţi din cauza luptelor pentru aur este mai mare decât dublul numărului de victime rezultate în întregul an 2012 în urma luptelor dintre armată, grupuri rebele şi triburi rivale pe motive etnice.
„Am văzut 30 de maşini. Au venit din toate părţile şi au tras la întâmplare în case”, povesteşte Fateh, un muncitor din Jebel Amer, care se afla în casă atunci când a început atacul. „Au împuşcat femei, copii, chiar şi vite, orice vedeau”, spune el. Atacatorii sunt membri ai tribului arab Rizeigat şi au avut un singur scop: să preia controlul asupra minelor aurifere de la tribul rival Bani Hussein.
„Au vrut aurul”, spune Hamid, membru Bani Hussein, rezident