Criza din zona euro a provocat o scadere a increderii multor cetateni din UE fata de institutiile europene. Mai mult, un studiu social elaborat in cadrul progrmului "Open Europe" sustine ca insisi cetatenii germani au incomparabil mai multa incredere in parlamentul lor national, decat in cel european.
Chiar si in cadrul Parlamentului European, sunt voci care sustin ca increderea in UE a scazut brusc pe intreg continentul in ultimii ani. In raport cu debitorii din sud, creditorii din nord se considera victime, scrie Project Syndicate.
Euro recastiga terenul pierdut
La nivelul discutiilor purtate pe la colturi, multi sunt convinsi ca asa stau lucrurile, dar o analiza mai compelxa scoate la iveala cu totul alte nuante. Chiar si printre germani, increderea in moneda euro a crescut in timpul crizei, iar increderea in institutiile europene, desi scazuse intr-o anumita perioada, a fost in mare parte reuperata.
Cel mai bun indicator privind atitudinea populatiei germane in raport cu UE o constituie un sondaj care se face anual, incepand cu anul 2002, pe baza intrebarii elementare: "ai vrea ca Germania sa revina la marca?".
In timpul crizei, numerosi respondenti s-au aratat sceptici si chiar se manifestau furiosi la adresa monedei europene, dar pe parcurs numarul lor a scazut treptat. La cel mai recent sondaj, raspunsurile pozitive n-au depasit 35%.
Este adevarat ca numerosi respondenti sa abtin de la a face aprecieri, totusi 50% dintre cei chestionati opteaza in prezent categoric pentru euro.
Se pare ca tocmai criza i-a determinat pe germani sa nu se lase antrenati de factorii emotivi atunci cand judeca fenomenele ecnomice, punand in balanta avantajele si dezavantajele.
Victoria din alegeri
Euro a suferit un soc pentru redresarea Greciei, dar daca avem rabdare sa astepta