Tribul brazilian Guarani-Kaiowa detine tristul record mondial al sinuciderilor. Organizatiile umanitare se tem ca asistam la un "genocid tacut" impotriva indigenilor.
Organizatia Survival International a facut publice, joi, inaintea Zilei Sanatatii Mentale, cifre care arata ca membrii tribului Guarani-Kaiowa sunt de 34 de ori mai predispusi sa se sinucida decat un brazilian obisnuit, scrie Guardian.
Comunitatea de 31.000 de persoane, majoritatea in statul sud-vestic Mato Grosso do Sul, este afectata de alcoolism, depresie, saracie si violenta. Totul se intampla pe fondul pierderii terenului ancestral in fata fermierilor si cultivatorilor de biocombustibili.
Problema lor dureaza de cateva decenii, insa rata sinuciderilor a crescut in ultimii ani. Din 2000 incoace, aproape in fiecare saptamana a avut loc o sinucidere. Aproape toate sunt spanzurari, cu o franghie, curea sau carpa. Majoritatea sinucigasilor sunt tineri - cea mai recenta victima, de miercuri, fiind o fata de 17 ani.
"Motivul principal este pierderea pamantului. Poporul Guarani crede ca relatia sa cu universul este rupta cand este separat de terenul lor. Se simt zdrobiti ca popor", explica Mary Nolan, calugarita si avocat al drepturilor omului.
Intensifucarea agriculturii in zona a dus la ingramadirea membrilor Guarani intr-un areal mic, in tabere, situatie care le-a distrus structura sociala. Intr-o tabara din Dourados rata crimelor este cu 50% mai ridicata decat in Irak.
Mediul stresant si violent este inrautatit de bataia si asasinarile liderilor indigeni care incearca sa-si recapete pamanturile de la fermierii bogati. Sinuciderile au loc in randul primei generatii nascute in rezervatii.
Tribul brazilian Guarani-Kaiowa detine tristul record mondial al sinuciderilor. Organizatiile umanitare se tem ca asistam la un "