Politicile de austeritate adoptate ca răspuns la criza datorilor din ultimii ani împing Europa într-o perioadă prelungită de sărăcie, şomaj ridicat, excludere socială, accentuare a inegalităţii şi disperare colectivă, arată un studiu al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.
„În timp ce alte ţări combat cu succes sărăcia, în Europa creşte. (...) Consecinţele pe termen lung ale acestei crize nu au apărut încă. Problemele vor fi resimţite timp de decenii, chiar dacă economia îşi revine în viitorul apropiat. (...) Ne întrebăm dacă noi, la nivelul continentului (Europa, n.r.) înţelegem ce ne-a lovit“, notează organizaţia internaţională, citată de cotidianul britanic The Guardian.
Sondajul Crucii Roşii, derulat în prima jumătate a acestui an, a vizat cele 28 de state membre ale UE şi 14 ţări din Balcani, Europa de Est şi Asia. În UE, impactul puternic al crizei nu s-a limitat la periferia zonei euro, ci s-a întins şi către state „de succes“, precum Germania sau ţările nordice. În pofida succesului Germaniei de a evita rate ridicate ale şomajului, un sfert dintre persoanele angajate au salarii mici. Astfel, jumătate din noile contacte de muncă de după 2008 sunt slab plătite, cu normă redusă şi de obicei fără contribuţii la asigurări sociale.
În statele baltice şi Ungaria, până la 13% din populaţie a părăsit ţara în ultimii ani din cauza dificultăţilor economice. Studiul notează un trend tot mai puternic de migraţie, în principal dinspre Est spre Vest, în căutare de locuri de muncă. Criza locurilor de muncă este una dintre cele mai grave probleme pentru UE şi zona euro. Dintre cei peste 26 de milioane de şomeri din UE, 11 milioane nu au mai lucrat de peste un an, dublu comparativ cu 2008, când a izbucnit criza financiară la nivel global.
Ratele şomajului în rândul tinerilor variază între 33% şi 60% într-un sfert dintre