Situaţia economică este de aşa natură încât farmaciştii bistriţeni nu-şi permit să ţină deschise peste noapte unităţile farmaceutice. Cu toate că este stabilit un program de gardă al farmaciilor, acestea se închid la ora 24.00.
Bistriţenii care au nevoie de medicamente peste noapte şi nu au în casă cele trebuincioase se văd nevoiţi să se adreseze secţiilor de urgenţă ale Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, deoarece de la ora 24.00 nicio farmacie nu mai este deschisă.
Farmaciştii evită să discute despre acest subiect, însă recunosc că o farmacie de gardă cu program peste noapte nu îşi dovedeşte utilitatea, în condiţiile în care doar doi-trei bolnavi solicită medicamente. Mai mult, farmaciile ar trebui să aibă şi pază peste noapte, lucru care ar împovăra şi mai mult bugetul farmaciilor.
Cu toate acestea oamenii spun că ar trebui să existe măcar o farmacie non-stop, pentru cazuri de extremă urgenţă.
"Ar fi bine să fie non stop o farmacie, pentru că oamenii au nevoie de medicamente, poate la orice oră şi aşa că ar fi foarte bine să fie o farmacie non-stop, atât la oraş, cât poate şi la sate. E posibil să nu ştie lumea că sunt deschise şi pe timpul nopţii farmaciile şi poate de aceea nu se duc aşa mulţi", spune o bistriţeancă.
"Eu am lucrat în sănătate 33 de ani, sunt în pensie. Ar fi foarte necesar deoarece şi copiii mei au copii mici, care sunt la şcoală şi dacă îi apucă ceva noaptea nu ai de unde să iei nici un algocalmin, până ajungi la Urgenţe. Ar fi foarte bine să fie o farmacie non-stop. Este necesar să fie, sunt adepta farmaciilor de gardă. Ar mai trebui şi un cabinet stomatologic de gardă peste noapte. Noi nu avem în Bistriţa o stomatologie de noapte", spune o altă bistriţeancă.
Autorităţile se declară neputincioase în situaţia dată, spunând că nu au ce face, atâta timp cât farmaciştii nu doresc să ţină deschise unităţile peste noap