Ceramica din România are căutare tocmai în Insulele Bermude. Asta cu ajutorul unui meșter din Harghita care de mai bine de 15 ani exportă platouri, linguri și plăci ceramice. Nu doar locuitorii din Bermude sunt fascinați de munca românului, ci și italienii sau spaniolii.
De ani de zile, Lorinc Bella lucrează obiecte din ceramică. A început de unul singur, iar acum conduce o mică firmă care are 13 angajați. Împreună realizează obiecte unicat pentru export.
"În anul 1998 când am înființat firma eram asociat cu un italian. Am lucrat până în 2010, când a plecat italianul și mai colaborăm, lucrăm tot pentru Italia , dar mai lucrez și pentru Insulele Bermude", spune Lorinc Bella, meşteşugar.
Anual, meșteșugarul primește din străinătate sute de comezi de pe urma cărora câștigă mii de dolari.
Tanti Pălăguța se mândrește și ea cu meșteșugul pe care îl știe. Femeia nu-și vinde traistele peste hotare, ci își atrage clienții la târguri, unde îmbracă haine tradiționale și lucrează la războiul de țesut. La 68 de ani, tanti Pălăguța își amintește râzând de prima zi în care s-a așezat la războiul de ţesut.
"Știți când m-am așezat prima dată la război? Când nici nu am ajuns cu picioarele la ponoz. De era să pic și de pe scaun. Zice mama, du-te tu fata, nu vezi că nu ajungi cu picioarele la ponoz? Eu pe ce lucrez Pun un preț, dacă omul se târguie îi mai las din preț și vând", spune tanti Pălăguța.
Cei care au ajuns la Târgul Olarilor organizat la Cluj sunt fascinați de meșterii prezenți aici. Nici nu e de mirare că nu s-au uitat la prețuri și au cumpărat după bunul plac. La Târgul Olarilor s-au adunat zeci de meșteri populari veniți din toate colțurile țării.