Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, ieri, la Suceava, că România trebuie să ia o decizie în următorul an privind apartenenţa la uniunea bancară, apreciind că aceasta este cea mai importantă parte a integrării europene din ultimii zece ani, citează Mediafax. Bogdan Olteanu a susţinut o conferinţă la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava cu tema "Constituţia Europeană-Dimensiunea financiar-bancară", în cadrul proiectului "BNR-Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti", în care a vorbit atât despre uniunea bancară, aderarea la zona euro sau despre directivele europene.
El a explicat că toate directivele UE trebuie transpuse în practică, exemplificând cu noile reglementări privind parametrii tehnici ai capitalizării băncilor, condiţiile de lichiditate sau Directiva pentru restructurare şi rezoluţie bancară. Olteanu a arătat că deşi nu este încă în zona euro, nu înseamnă însă că România poate alege dacă să intre sau nu în zona euro. "Asta e o glumă. Când am semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană ne-am asumat că îndată ce vom fi pregătiţi, vom adera la zona euro. Nu este o chestiune de opţiune. Opţiune au avut doi dintre fondatori: Marea Britanie şi Danemarca. Noi am ales să nu avem o asemenea opţiune pentru că am considerat că e bine să fim în euro şi considerăm, în continuare, că e bine să fim în zona euro", a spus Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a amintit că a existat la un moment dat o evaluare pentru ca România să intre în anul 2015 în zona euro, evaluarea pornind de la rata de creştere şi de dezvoltare a României, în perioada pre-criză. "Noua evaluare trebuie să ne vadă că o luăm din nou în sus şi că reîncepem recuperarea decalajelor, pentru că nu-i vorba aici de cinci indicatori sau de 12, este vorba de competenţă reală, adică, pe româneşte, că trebuie să ai o economie la fel de competitivă, la fel de puternică, la