Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta informează bucureştenii despre campania de mediatizare şi de încurajare a demersurilor pentru instituirea Parcului Natural Văcăreşti, prima rezervaţie naturală urbană din România, o oază de natură între blocurile gri de 190 de hectare. Cetăţenii sunt îndemnaţi să semneze o petiţie de susţinere a înfiinţării parcului natural.
Câteva asociaţii non-guvernamentale de mediu şi o revistă de profil au descoperit şi au mediatizat, în urmă cu un an, ceea ce pare a fi o dovadă vie că natura, în final, învinge. Dovada, sub forma unui teren de peste 180 de hectare de spaţiu verde pe alocuri mlăştinos şi cu circa 80 de hectare de luciu de apă, ar fi chiar un adevărat centru de biodiversitate unde s-ar putea dezvolta un parc natural. De altfel, la începutul lunii iunie, Academia Română, în urma unui studiu propriu, a decis că este recomandat ca locul să devină protejat de lege şi a dat aviz favorabil pentru ca zona Văcăreşti din Capitală să devină parc natural.
De atunci, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cea care se ocupă de partea de lobby a proiectului, a iniţiat mai multe campanii de informare despre proiect, dar şi de ecologizare a terenului. Asociaţia a organizat vineri, 20 septembrie, un tur al zonei naturale umede Văcăreşti, cu ocazia lansării proiectului „Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton“. Acţiunea a dat startul unei campanii de informare şi conştientizare asupra necesităţii înfiinţării Parcului Natural Urban Văcăreşti.
Balta Văcăreşti - „delta” din Bucureşti
Instituirea unui parc natural chiar în mijlocul oraşului ar fi o premieră absolută pentru România şi ar propulsa Bucureştiul şi, respectiv, România în cercurile de vârf ale proiectelor de mediu ale Europei, ba chiar, ale lumii, spun specialiştii. Dar ca acest lucru să se întâmple, demersuri în cascadă au fost făcute şi multe altele