Cum va funcţiona în viitor o structură mamut, cu 170 de judecători, unde se vor reuni şi cum vor judeca?
Structura regimului Putin este des descrisă drept „verticala puterii”, o concentrare a puterii de decizie la Kremlin, la limita autoritarismului. Acum se pare că preşedintele rus vrea să creeze o „verticală a justiţiei”, o structură pe care să o domine şi controleze, indirect. Prin înfiinţarea unei „supra” Curţi Supreme. Ileana Giurchescu rezuma relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth:
În Rusia, Curtea Supremă de Arbitraj, instanţa cea mai înaltă care judecă dispute comerciale, se bucură de reputaţia de a fi una din cele mai imparţiale. Dar în curând ar putea să dispară. Pe 7 octombrie, Kremlinul a înaintat un proiect de lege în Duma de Stat, care propune comasarea Curţii de Arbitraj cu Curtea Supremă de Justiţie.
S-ar crea o „super” structură, cu 170 de judecători, care vor analiza toate genurile de dosare, de la cazuri penale la dispute administrative sau litigii comerciale. Argumentul autorităţilor este că astfel se reduc discrepanţele între verdictele pronunţate de diverse instanţe. Criticii cred însă că este vorba de încă un pas spre concentrarea puterii juridice într-o instituţie care poate fi controlată de Kremlin, implicit de preşedintele ţării.
Vadim Kliuvgant x Vadim Kliuvgant Vadim Kliuvgant, avocat din Moscova, reaminteşte că de 15 ani, birocraţia preia treptat controlul asupra justiţiei. Aşa că pentru avocatul Kliuvgant, ultima iniţiativă a Kremlinului nu este decât continuarea acestui proces, nu începutul.
Prin modificările propuse de Kremlin, preşedintele Putin ar avea în viitor dreptul de a numi procurorii regional, atribuţie care revine în acest moment Procurorului General.
Schimbările presupun însă amendarea constituţiei, ceea ce însemnă