Aflat în vizită în satul Rubla , ministrul Agriculturii Daniel Constantin a spus că decizia de reducerea TVA la carne o va fi luată în considerare numai după ce se vor simţi efectele produse de această măsură la pâine şi pe tot lanţul, iar acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, pe parcursul anului 2014.
Asta se va petrece undeva în august-septembrie, aşa a previzionat joi, 10 octombrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent în fosta vatră a satului Rubla, din judeţul Brăila.
"Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va resimţi, în sensul de a salva locurile de muncă, de oferi un mediu concurenţial corect, de a salva societăţile respective, de a avea încasări la bugetul de stat şi de a se ieftini produsele, abia în momentul acela ne gândim şi la extinderea măsurii de reducere a TVA şi la alte produse. Următorul produs, din raţiuni economice şi din calculele făcute la minister, este carnea, după aceea ne gândim la legume-fructe, la lapte şi în alte sectoare în care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem că prin două acţiuni care vin în acelaşi timp, respectiv reducerea fiscalităţii şi întărirea controlului, putem să combatem evaziunea şi putem să avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Întrebat când estimează că va fi redusă TVA la carne, şeful MADR a menţionat că într-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Dacă ştiţi acordul şi scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine că avem un termen, nu atât de restrictiv, pentru a avea timp să se implementeze această măsură. Cred că, după un an de zile, undeva august - septembrie 2014, vom face evaluarea şi vom lua o decizie dacă vom extinde. Dacă măsura va avea succes, la pâine şi pe tot lanţul, FMI nu va mai cere măsuri de garanţii suplimentare, să creştem taxele în altă parte", a adăugat ministrul Agriculturii. @